services image

Intervju i Y-Studio med Grabbarna Flytts VD

Utveckling kräver tålamod och helikopterperspektiv – grundarna till flyttföretag tog ny fart via anställning hos andra

Efter en operativ paus på ungefär ett år fick de unga grundarna av Grabbarna Flytt en utomstående blick på sitt företag. I år har bolaget fått ny struktur och nya processer.

När man växer snabbt hänger verksamheten inte alltid med. Det säger flyttföretaget Grabbarna Flytts vd Rudolf Ekström.

Allt började 2015 som en bisyssla vid sidan om studierna, men redan under det första verksamhetsåret 2016 omsatte bolaget 100 000 euro. Nästa år var omsättningen en halv miljon. Uppskattningen för 2020 är 2 miljoner euro om man räknar med verksamheten i Stockholm som startade 2018.

– Det är jätteroligt att växa, men när man växer måste man hålla koll på att man inte tappar sina grundpelare. För oss är det kundservice och att leverera projekt 10/10, berättar Ekström.

Eftersom bolaget grundades medan ägarna fortfarande studerade hade de inte hunnit samla på sig så mycket annan arbetserfarenhet. Under 2019 valde alla tre att vara borta från den operativa ledningen för att få nya perspektiv.

Ekström jobbade som management konsult i Stockholm för Oliver Wyman, Oscar Radeborn med Investment Banking för storbanken BNP Paribas och Mikael Sarpaneva med Business controlling på H&M.

– Vi gav över den operativa stafettpinnen till de operativa högsta cheferna i både Helsingfors och Stockholm och märkte att vi inte har byggt upp en tillräckligt bra struktur för företaget att växa ytterligare, säger Ekström.

Vill växa kontrollerat

Efter att ha hoppat bort från den operativa verksamheten var det lättare att upptäcka ineffektiva strukturer och processer.

– 2019 var en mognadsprocess. När vi kom tillbaka hade vi ett annat mindset vilket gjorde att vi kanske observerade sådant som vi inte tidigare lagt märke till eller förstod att måste ändras, berättar Ekström.

FÖRETAG: GRABBARNA FLYTT
BRANSCH: FLYTTJÄNSTER
GRUNDAT: 2016
OMSÄTTNING: CA 2 MILJONER € (UPPSKATTNING FÖR FINLAND  & SVERIGE ÅR 2020)
RESULTAT: 15–20 PROCENT ÄR MÅLET
ANTAL ANSTÄLLDA: CA 60–70 I FINLAND & SVERIGE PÅ LÖNELISTAN PER MÅNAD

Enligt honom fick han under konsultjobbet se hur allt fungerar ute i den “stora världen”.

– Jag jobbade med flera projekt där bolag hade problem och lärde mig ett annat perspektiv. Nu försöker jag se på det egna företaget såsom vi tittade på de andra företagen.

Utöver en bättre struktur saknade Grabbarna Flytt också tydliga processer. Till exempel måste de anställda ha lätt tillgång till viss information utan att behöva ringa någon och därmed ödsla onödig tid på det.

– Tidigare har vi använt våra egna hjärnor för att lösa problem, men om man ska bygga ett bolag som andra kan ta över måste man ha bättre struktur, förklarar Ekström.

Med omstruktureringen vill man möjliggöra att bolaget växer kontrollerat.

– Det är lättare att ändra på strukturen i ett relativt litet bolag än i ett som omsätter +10 miljoner, säger Ekström.

Tydlig riktning

Nu är Grabbarna Flytt i startgroparna för att utveckla ett internt system för att automatisera alla processer såsom administration och rapportering. Målet är att utvidga verksamheten till nya städer i både Finland och Sverige.

– Att ha ett system att luta sig tillbaka mot känns tryggare än att använda de system vi använder i dag, säger Ekström.

Utvecklingen och de nya planerna följs kontinuerligt upp. Medlemmarna i bolagets styrelse är goda vänner och talas vid nästan varje dag. Nu har man en tydlig riktning och alla vet vad man ska – och inte ska – satsa på.

– Senast i går tackade jag nej till ett stort samarbete. Vi kände att det var lite optimistiskt att ta oss an det. Tillväxten skulle ha varit extremt hög vilket är jäkligt kiva, men man måste vara realist. För två år sedan skulle vi säkert utan tillräckligt djupa analyser av projektet gått med i samarbetet, berättar Ekström.

Utvidgar tjänstepaletten

Den viktigaste insikten under mellanåret handlade om att kunna kristallisera bolagets vision och mission.

– Vi vill inte bara vara ett flyttföretag, utan vi vill erbjuda andra tjänster som hör till samma värdekedja som flyttar, berättar Ekström.

Nu erbjuder Grabbarna Flytt också förvaringstjänster och kommer snart att erbjuda flyttstädningar både till privatpersoner och företag.

– Vi vill bygga upp en plattform och ett servicebolag så att den som ska flytta kan vända sig till en och samma aktör. Om en kund litar på oss och är nöjd skapar det en bra plattform för fortsatt förtroende inom andra områden, resonerar Ekström.

Precis som många andra företag har också flyttföretaget märkt av coronapandemin – men främst via att antalet företagsflyttar minskat. Privatmarknaden har rullat på ganska vanligt.

– Utan corona skulle det ha varit spännande att se hur mycket aggressivare tillväxten hade kunnat vara, men den riktning som vi har valt har visat sig vara mycket bra och jag är nyfiken på att se hur 2021 blir.

Grundarna tog ett steg tillbaka

Idén om att grundarna för Grabbarna Flytt skulle ta en paus från det operativa arbetet föddes inte på ett möte, utan hade hängt lite i luften. Alla tre var färdiga med studierna på Hanken och insåg att det kunde vara bra med annan arbetserfarenhet än det egna företaget.
– Vi är unga grabbar och ville testa och se olika delar av livet. Det var en bra mognadsprocess för oss alla, säger vd Rudolf Ekström. Under anställningar på annat håll fick alla tre en inblick i andra marknader och kunde lära sig nytt som kunde appliceras på det egna bolaget.När de kom tillbaka till Grabbarna Flytt funderade de framförallt på vad de vill göra, vad de inte vill göra och på vad som fungerar eller inte fungerar i bolaget.Under 2019 snurrade verksamheten ändå på som vanligt och det skedde till och med tillväxt – om än blygsam sådan jämfört med tidigare år.– Jag tror att det var bra att ta steget tillbaka och att bygga skeppet stabilare så att det nu klarar av kommande stormar ännu bättre.

Trots positiva erfarenheter blev 2019 ändå ett utmanande år för bolaget.

– Nya människor måste ta ansvar, men nu vet vi vad vi behöver fixa och var skon klämmer så det är lättare att åtgärda.

 | 

GRABBARNA FLYTT

VAD ÄN NI BEHÖVER, FIXAR VI DET

Har ni specifika behov i samband med flyttningen som t.ex. mindre installationer eller en runda till tippen, låt oss veta så löser vi det!